Cool gazpacho

 

cool2

Denne supperetten kommer fra Sør-Spania og har erobret en hel verden! Gazpacho kan du servere som en helt egen rett eller som en forrett..eller som en drikk! Med krutonger eller uten – kanskje bare med et lite urtedryss?

På et fat på bordet så serveres det gjerne smått tilbehør – sånt som tomater, paprika, agurk, løk og noen ganger hardkokte egg – dette forsyner gjestene seg med etter ønske.

Det finnes mange varianter av suppen gazpacho! Det er lokale varianter med tunfisk eller det kan være med spekeskinke, eller helt andre tradisjonelle spesialiteter!

På folkemunne i Spania så sies det at “med dårlig olivenolje og eddik så går det ikke an å lage en god gazpacho!”

Så altså – gode råvarer, folkens!

Gazpacho er forfriskende og den er utrolig smakfull! Den er en riktig nytelse..i deilig vårvær og ja, for ikke å snakke om på varme sommerdager!

 

cool3

Det heter at en deilig gazpacho metter magen din! Den slukker tørsten og tilfører kroppen masse vitaminer og mineraler.

På landsbygda i Spania blir denne suppen gjerne most omhyggelig i en bolle – servert til lunsj i treboller med treskjeer – høres koselig ut!

Tidligere var gazpacho-suppen sett på som fattigmannskost, men i dag finnes den over alt og lages med mange forskjellige oppskrifter.

Det er så mange varianter av denne suppen!

Den varierer i tykkelse og smak, og det er stor forskjell på hvor sterk den kan være, og hvor intens hvitløksmaken er.

Du har kanskje din egen favoritt?

cool

 Her får du to oppskrifter på gazpacho – med litt forskjellige ingredienser!

Gazpacho fra Andalucia (4 pers)

1 kg solmodne tomater (flåes)

2 små grønne paprika

2 fedd hvitløk

100 gram brødsmuler fra landbrød

4 ss extra virgin olivenolje

1 ss cherryeddik

Fremgangsmåte:

Skjær alt i biter. Bruk stavmikser. Smak til med salt. Tilsett vann til du får den tykkelsen på suppen som du ønsker.

 

Min deilige hverdags-gazpacho (2-3 personer)

1 agurk

4 flådde tomater(gjerne økologiske)

1 rød paprika

2 små rødløk

1/2 rød chili eller tabasco etter smak

3-4 fedd hakket hvitløk

saften fra en lime

1/2 – 1 ts pepper

1 ts salt

2-3 ss extra virgin olivenolje

2-3 never frisk basilikum eller ei halv potte frisk basilikum fra butikken

Finhakk alt. Kjør alt i en blender eller med stavmikser. Smak til med mer salt, lime eller pepper hvis det trengs.

cool1

Det smaker kjempegodt med ristet brød dyppet i god olivenolje til suppen! Noen liker spekeskinke eller så er det godt å frese noen scampi på stekepannen..gjerne med en smak av chili!

cool4

” Del gazpacho no hay empacho”  – altså – av en deilig gazpacho får du ikke vondt i magen!

Det er godt å vite!

Så med en kjølig og forfriskende gazpacho i kjøleskapet ditt som står og venter – så mangler du ingenting!

Nyt!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s