Bakte grønnsaker

Stekte grønnsaker

Dette er en grønnsakrett som er enkel og god nå i grillsesongen!

Den kan lages på forhånd og du kan bruke det du har av grønnsaker – men den blir absolutt best med litt forskjellige smaker og  livlige farger!

Dette er humlehagemat som vi bruker mye hele året! Den er superpraktisk  spesielt når det er mange rundt bordet – da lager jeg den alltid i ei stor langpanne.

Du får også oppskrift på ei herlig krydderblanding med sydlandsk smak som jeg ofte bruker i slike matretter – den kaller vi for Krydderblanding a la Provence.

stekte grønnsaker1

Ingredienser til bakte grønnsaker:

små potetbåter

løkbåter gul og rød løk

gulrøtter i tynne staver

hvitløk i biter – 6-8 båter til ei langpanne

aubergine i skiver

squash

gul, grønn og rød paprika i store biter

cherrytomater

1 – 2 dl olje

3-4 ts rosepepper

3-5 ss Krydderblanding a la Provence eller bruk noen av de samme urtene

Krydderblanding a la Provence:

5 deler ( du kan beregne med spiseskjeer også – det blir sånn ca.) tørket rosmarin, basilikum, oregano, timian og salvie.

2 deler laurbærblader

1 del malt nellik (krydderpose)

1 del pomeranskall (kjøpes på apoteket)

litt revet muskatnøtt etter smak

Alt blandes og støtes i en morter  – bruk litt tid så det blir en jevn og fin blanding.

Finn fram yndlingsboksen eller et tett glass som du kan oppbevare krydderet i!

Fremgangsmåte bakte grønnsaker:

Beregn størrelse på den ildfaste formen – til flere enn seks personer så bruker jeg langpannen.

Sett ovnen på 200 grader.

Skrubb potetene uten å skrelle dem. Del opp potetene i båter, og grønnsakene i passelige biter – potetbåtene må ikke være for store. Lek med farger – spesielt flere typer paprika er nydelig i denne retten!

Cherrytomatene settes til side – de skal kun stekes med i de siste minuttene.

Tøm på oljen – og bland den godt inn i grønnsakene med ei sleiv. Strø over din egen krydderblanding a la Provence eller andre urtekrydder, strø over litt maldonsalt og rosepepper.

Bland godt med sleiva slik at grønnsakene er godt dekket med krydderet og oljen.

Grønnsakformen bakes i ovnen i ca 20 – 25 minutter.

De siste 5 minuttene legges cherrytomatene i formen. Følg med under stekingen – rør forsiktig et par ganger – men stort sett så passer denne grønnsakretten seg selv når du blir vant til å lage den.

200 grader/ca 20-25 minutter/midt i ovnen/langpanne eller mindre ildfast form

Stekte grønnsaker2

På bildene ser du at det brukt søtpoteter i skiver istedenfor potetbåter – det er et godt alternativ, fordi denne matretten kan varieres både etter årstid og det du har i kjøleskapet!

Lykke til med bakte grønnsaker!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s