Hjemmelaget hvitløksbrød er nydelig til sommermaten – eller egentlig så er det jo kjempegodt når som helst!
Ingredienser:
50 gram tørrgjær
2 ts salt
1 ts sukker
6 dl vann
500 gram hvetemel
Fyll:
150 gram temperert smør
2-3 raspede hvitløksbåter
timianblader
litt presset sitron
kvaster av oregano til topping av brødet
Fremgangsmåte:
Lag vanlig gjærdeig. Vær litt tilbakeholden med melet i begynnelsen – la kjøkkenmaskinen gå, så strør du på siste delen av hvetemelet til du ser at deigen akkurat slipper bollen langs kantene – da er den passelig. ( se bilde) Fortsett å elte deigen i ca 10 minutter. Sett deigen til heving til dobbelt størrelse.
Sett ovnen på 200 grader.
Mens brøddeigen hever seg så lager du fyllet .
Ha det tempererte smøret i ei skål. Rasp hvitløken. Klem litt sitrondråper i smøret. Plukk timianbladene av stilkene og ha i smøret. Rør alt godt sammen og sett skålen til side – la ei teskje stå oppi og legg fram en gaffel og en spiss skarp kniv.
Sett fram de smurte formene. Trill 16 rundstykker – 8 til hver form som settes tett – eller du kan selvfølgelig fylle ei stor langpanne isteden hvis dette f eks er noe du skal servere til en stor sammenkomst.
Hev formene til rundstykkene nesten har dobbel størrelse.
Sett formen inn i ovnen en om gangen og beregn ca 10 – 12 minutter – følg med under stekingen – når det er ca 5-7 minutter igjen av steketiden tar du ut formen.
Øk varmen til 220 grader.
Skjær snitt på toppen av hvert rundstykke med en sylskarp kniv – hold snittet til side med en gaffel og fyll ei skje med hvitløkssmør i hvert snitt – mengde etter ønske.
Legg frisk oregano på toppen av snittet – bare nye skudd og ikke harde kvister.
Fortsett stekingen til brødet er gyllent og smøret godt smeltet . ( se bilde)
Her ser du at jeg lager snitt i mine hvitløksbrød – i dag brukte jeg sitrontimian i smøret fra urtehagen – det var veldig godt!
Frisk oregano på toppen før de steker videre – i min ovn stod de ca 7-8 minutter videre – da var de gylne og ganske så lekre!
Det dufter av urter og sommer!
Her er brødet fylt med hvitløkssmør, og skal steke noen minutter videre.
Lykke til med hvitløksbrød!
Velkommen til mange nye matvenner i dag – GLEDE ❤