Pai med chevre

Galette med chevre

Dette er en pai – hos franskmennene kalles det også å skulle lage en galette! Galette –  det er forskjellige deiger som fylles med det fristende søte, eller som her med løk og utsøkt deilig ost!

Deig:

125 gram hvetemel

1/2 ts salt

1/2 dl olivenolje

4 -5 ss kaldt vann

Paifyll:

1-2 ss olivenolje

2 ts blader fra fersk timian

2 middels store løk

125 gram (halv boks) ricotta

ca 100 gram mild chevre

2-3 ss hakkede sorte oliven

1/2 dl fløte 1 egg flaksalt

Fremgangsmåte:

Begynn med deigen. Ha melet i en bolle. Lag ei grop i melet, og tøm din beste olivenolje oppi. Bland sammen slik at dette smuldrer seg. Tilsett halvparten av vannet, og så resten litt etter litt, til massen  blir en paideig.

Legg deigen på et fat – klapp den helt flat og la den hvile i kjøleskapet ca 30 minutter.

I mens så skreller du løken. Skjær lekre tynne løkskiver, og bland løk og olivenolje i en stekepanne. Løken skal putre i pannen i 30 minutter på svak varme – den skal bli helt myk men være bare gyllen og blank i fargen. (se bilde) Når løken er ferdig rører du inn den ene teskjeen med timianblader. Avkjøl litt.

I mens så skrur du stekeovnen på 180 grader – og smører et stekebrett.

Visp sammen egget og fløten og sett det til side.

Kjevle deigen ut til ca 30 cm i diameter – kanskje trenger du litt mel til utbakingen? Deigen skal være tynn.

Legg på løkblandingen – men ikke helt ut på kantene. Fordel ricotta utover deigen med teskje, og biter av mild chevre.(se bilde) Legg på hakket oliven og timianblader på toppen.

Så bretter du kantene – prøv å forme paien med å knipe deigen innover – den behøver ikke være jevn, det er nydelig når den ser sjarmerende hjemmelaget ut!

Fordel eggeblandingen jevnt utover paien til slutt.

Flaksalt strør du over like før servering.

180 grader/nederste rille/45 minutter/ smurt stekebrett

galette med chevre3

Jeg brukte en mild chevre og yndlingsolivenene mine med steiner i dag – men du kan bruke steinfrie oliven hvis du vil – også grønne.

Ricotta er en nydelig ost som smelter på tungen..sammen med chevre er dette en fabelaktig kombinasjon!

galette med chevre4

Porsjonen er ikke så stor – hvis den lages som en kveldsrett kan det holde til 2-3 personer.

Som en liten forrett kan paien deles i 7-8 små biter, og den kan også brukes i biter på tapasbordet.

Paien kan spises varm eller lunken – og den er nok herlig på et bord der den serveres sammen med flere småretter!

galette med chevre1

Paien min stekte i 45 minutter nederst i ovnen – da ble den gyllen og deigen sprø!

Den smakte egentlig  ganske så fortreffelig…ja, det var som om et lite pust av Frankrike kom og la seg som en dis over kjøkkenkroken min – og jeg?

Jeg kunne bare nyte de gode smakene – og jammen kjente jeg på noen franske fornemmelser- i sjelen!

galette med chevre2

Lykke til her fra kjøkkenkroken med din pai!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s