Focaccia

Focaccia

Det er ikke så mye som er mer fristende enn et nystekt focacciabrød som settes rykende varmt på bordet!

Du kan variere ingrediensene med osteterninger, oliven eller urter som du liker – hos meg blir det gjerne dette focacciabrødet med soltørkede tomater som bakes om og om igjen, ganske enkelt fordi det er super-favoritten!

Et deilig focaccia passer godt til en kveld rundt bordet som tilbehør til flere matretter, det passer ypperlig til grilling, supper og salater – det kan også være en liten kveldsrett sammen med ei skål tzatziki – du finner oppskrift her på bloggen!

Du kan bruke hvetemel til focaccia, men konsistensen blir annerledes og etter min smak bedre med det gylne durumhvetemelet – du finner det i assorterte dagligvarebutikker. (se bilde)

Det er lurt å bake to focacciabrød mens du likevel er i gang – de er fabelaktig gode å fryse ned – bare tin dem opp et par timer før du skal bruke dem, og så varmer du dem bare godt opp og setter dem rett på bordet – da smaker de som nystekte!

Ingredienser til 1 brød:

500 gram durumhvetemel

1 ss salt

1/2 pk tørrgjær

4 ss olivenolje

6-7 soltørkede avrente hakkede tomater i olje

ca 2,8 dl lunkent vann

1 ts grovt havsalt til å strø oppå brødet

frisk rosmarin

chiliolje eller olje fra tomatene

Focaccia3

Focaccia4

Fremgangsmåte:

Ta fram en bakebolle. Bland durumhvetemel, 3 ss av olivenoljen, de soltørkede tomatene og vannet – rør det sammen til en glatt deig. Ha deigen ut på bakebordet sammen med litt mel og kna den i 5 minutter.

Legg deigen tilbake i bakebollen, og glatt utover deigen 1 ss olivenolje før du dekker den til med et kjøkkenhåndkle og hever den til ca dobbelt størrelse – det tar i underkant av en time.

focaccia5

Når deigen er ferdig hevet, så knar du et par minutter før du legger den på et stekebrett med bakepapir. Lag et rundt eller ovalt focacciabrød – klem det utover i fasong direkte på brettet – ca 30 cm langt hvis du former det ovalt.

La brødet heve til ca dobbelt størrelse.

Lag små fordypninger i deigen med fingrene eller enden av ei tresleiv. Drypp over chiliolje eller olje fra tomatene, strø på havsalt og klipp frisk rosmarin over brødet.

Stek brødet – det skal være gyllent – da er det ferdigstekt og kan settes direkte på bordet.

200 grader/ca 20 minutter/midt i ovnen/stekebrett med bakepapir

Lykke til med focacciabrød!

Focaccia1

1 thought on “Focaccia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s