Boller og brød i kø – det kan du variere og lage av din egen bolleoppskrift eller så kan du bruke min oppskrift fra skoledagene på hveteboller!
Du kan bake i så små runde former, i kakeformer, avlange brødformer eller søte hjerteformer!
I noen av formene er det helt vanlig bolledeig som kan passe til f eks en lunsj med pålegg, rørt syltetøy osv, men de formene som jeg vil planlegge å bruke til suppe eller til andre matretter har jeg laget av vanlig bolledeig uten sukker og kardemomme – eller så kan du f eks halvere sukkermengden og kutte ut kardemomme – det spørs hva du skal bruke det til.
Noen ganger er det utrolig koselig å sette et lunkent bollehjerte midt på bordet til frokosten i helgen som en forandring fra hverdagen eller spesielt når vi ønsker å servere det “bitte lille ekstra” til noen!
Barna elsker bolleservering på denne måten, det gjør som regel stor lykke!
Hvetebolleoppskrift 36-40 boller:
1 liter hvetemel
1 dl sukker
100 gram smør
1 ts kardemomme
3 1/2 dl melk
50 gram gjær
Fremgangsmåte:
Lag vanlig gjærdeig og hev deigen til dobbelt størrelse.
Tenk gjennom hva du skal bruke bollene til, velg former som passer.
Med få personer i husholdningen så kan det være lurt å lage flere små former – hvis du har besøk så kan du da heller ta frem to små bollebrød og servere ett pr par f eks.
Smør formene du vil bruke eller legg bakepapir i bunnen.
Fyll formene med boller såpass tett at de vil heve seg tett sammen og kunne brytes fra hverandre ved servering.
Heve til ca dobbelt størrelse.
Pensle bollene med sammenpisket egg – det blir lekkert!
Steketid kan variere med størrelsen på formene – ca 20 – 25 minutter på 200 grader.
Disse sammensatte bollene er enkle å lage f eks på hytta hvis du har tilgang på stekeovn!
De er også fine å ta med på tur, til spleiselag, til felles lunsj osv og så er de fine å fryse ned.
De blir aller best når du tiner dem på disken og bare lunker dem litt i ovnen før servering!
LYKKE TIL!