Boller og bollebrød

Boller3

Boller og brød i kø – det kan du variere og lage av din egen bolleoppskrift eller så kan du bruke min oppskrift fra skoledagene på hveteboller!

Du kan bake i så små runde former, i kakeformer, avlange brødformer eller søte hjerteformer!

Boller

I noen av formene er det helt vanlig bolledeig som kan passe til f eks en lunsj med pålegg, rørt syltetøy osv,  men de formene som jeg vil planlegge å bruke til suppe eller til andre matretter har jeg laget av vanlig bolledeig uten sukker og kardemomme – eller så kan du f eks halvere sukkermengden og kutte ut kardemomme – det spørs hva du skal bruke det til.

Noen ganger er det utrolig koselig å sette et lunkent bollehjerte midt på bordet til frokosten  i helgen som en forandring fra hverdagen eller spesielt når vi ønsker å servere det “bitte lille ekstra” til noen!

Barna elsker bolleservering på denne måten, det gjør som regel stor lykke!

Boller1

Hvetebolleoppskrift 36-40 boller:

1 liter hvetemel

1 dl sukker

100 gram smør

1 ts kardemomme

3 1/2 dl melk

50 gram gjær

Fremgangsmåte:

Lag vanlig gjærdeig og hev deigen til dobbelt størrelse.

Tenk gjennom hva du skal bruke bollene til, velg former som passer.

Med få personer i husholdningen så kan det være lurt å lage flere små former – hvis du har besøk så kan du da heller ta frem to små bollebrød  og servere ett pr par f eks.

Smør formene du vil bruke eller legg bakepapir i bunnen.

Fyll formene med boller såpass tett at de vil heve seg tett sammen og kunne brytes fra hverandre ved servering.

Heve til ca dobbelt størrelse.

Pensle bollene med sammenpisket egg – det blir lekkert!

Steketid kan variere med størrelsen på formene – ca 20 – 25 minutter på 200 grader.

 

 

Boller4

 

Disse sammensatte bollene er enkle å lage f eks på hytta hvis du har tilgang på stekeovn!

De er også fine å ta med på tur, til spleiselag, til felles lunsj osv og så er de fine å fryse ned.

De blir aller best når du tiner dem på disken og bare lunker dem litt i ovnen før servering!

 

boller2

LYKKE TIL!

 

Leave a comment