Middelhavsloff

middelhavsbrød9

Dette er min aller beste oppskrift på loff!

Denne middelhavsloffen smaker av sol, sommer og urter – dette er brødet som minner om late ettermiddager i solen og sene kvelder uansett årstid med lange måltider rundt et bord – der den passer utmerket som tilbehør til forskjellig mat som salater, tapas, lasagne, skalldyr, kjøttretter, supper eller noe så enkelt som et ostefat! Denne loffen er så smakfull og god, at den forvandler det aller enkleste måltid til en spesiell opplevelse.

INGREDIENSER:

1200 gram hvetemel

2-3 ts salt

2 pk tørrgjær

1 ts sukker

8 ss olivenolje

ca 9 dl vann

200 gram soltørkede tomater i små biter

150-200 gram sorte og grønne oliven

1-2 ts finhakket fersk rosmarin

2 ts finhakket oregano eller timian

 

FREMGANGSMÅTE:

Begynn med å sile grønne og sorte oliven. La de renne godt av seg over vasken, og tørk lett over med et kjøkkenpapir. Ta deg god tid, og hakk hver oliven i små biter. Sett de ferdig hakkede olivenene til side.

Hakk opp soltørkede tomater i små biter og sett til side.

Ha lunkent vann (ca kroppstemperatur) i bakebollen eller kjøkkenmaskinen.

Ha 1 ts sukker oppi vannet og 2 pk tørrgjær. Rør med ei sleiv, og så lar du dette bare stå ca 5 minutter. Alt skal løse seg opp.

Ha i olje, mel og salt.

Hakkede oliven, soltørkede tomater og urtene røres forsiktig inn i deigen til slutt slik at olivenbitene holder seg hele.

Deigen skal være litt løs, men ikke klissete. Strø litt mel over, og hev deigen til dobbelt størrelse under et håndkle.

Middelhavsbrød5

Friske urter er alltid fantastisk i mat, men det går fint med tørkede også. Jeg bruker soltørkede tomater uten olje, og i disse brødene brukte jeg maldonsalt.

Urtene står grønne og fine langs veggen selv i januar!

middelhavsbrød2

Deigen har en herlig konsistens å jobbe med. Litt olje på disken eller kun et meldryss på benken før utbaking. (se under)

middelhavsbrød6

Når deigen er ferdig hevet, strør du litt mel på kjøkkendisken.

Del deigen i tre like deler.

Kna hver del forsiktig, og form avlange brød.

Legg brødene på et stekebrett eller ei langpanne. Hvis de ligger tett, så smør olivenolje mellom brødene.

La brødene etterheve godt – kanskje 1/2 time eller til de er nesten dobbelt så store.

Sett ovnen på 220 grader.

middelhavsbrød3

STEKINGEN:

Før brødene settes i ovnen så pensles/sprayes de med vann, strø litt mel over dem og klipp noen snitt i brødene på toppen – på langs eller på tvers.

Brødene skal stekes på 220 grader kun det første kvarteret – altså 15 minutter på sterk varme – så slåes ovnen ned til 170 grader, og brødene fortsetter å steke videre i 20-30 minutter – de skal ikke bli mørke, men gylne i fargen.

middelhavsbrød4

 Du ser på bildene at brødene blir middels store. Jeg bruker alltid en liten langpanne (størrelse som ei langpanne som passer til de minste komfyrene), smører olje godt mellom brødene slik at de kan heve seg sammen slik som “gammeldagse” brød – jeg synes det blir ekstra godt og lekkert – og så får de en luftig myk konsistens!

Stekebrett har jeg aldri prøvd, men brødene hever seg ganske mye, så da vil jeg tro at de kan muligens flyte litt utover.

Jeg har heller aldri laget middelhavsloff i brødformer, men det går helt sikkert fint!

middelhavsbrød8

Middelhavsloff er flott å sette i en kurv/fat rett på bordet og skjære opp etterhvert. Den dufter fabelaktig og ser lekker ut – vi spiser jo litt med øynene også!

Loffen egner seg godt til frysing, men den forsvinner gjerne fort, så skal du fryse den så må du skynde deg! 

middelhavsbrød10

Rosmarinbusk i januar.

Middelhavsbrød

Lykke til på kjøkkenet ditt med middelhavsloff!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s