Byggryn som er kokt på forhånd er supermat som kan brukes i middagsretter eller for å gjøre de alminnelige rundstykkene og brødbaksten din mye mer næringsrik og smakfull. Ferdig kokte byggryn kan blandes i havregrøten, i dessert eller kokes som byggrynsgrøt.
Hele byggryn kan du koke i lettsaltet vann eller med litt buljong i vannet hvis du skal bruke byggryn som ris eller til andre middagsretter. En kopp byggryn kokes i to kopper vann i 45 minutter og får en herlig konsistens – slik kan du doble eller tredoble mengden alt etter ditt behov. Pass på mot slutten av koketiden at byggrynene ikke koker seg tørre. Skyll til slutt.
Kokte byggryn kan stå i kjøleskapet et par-tre dager til bruk i matretter eller fryses i porsjonsposer.
NÆRINGSMESSIGE FORDELER:
Bygg er blant det aller mest næringsrike kornslaget, og ble mer brukt i tidligere tider. Bygg er svært rikt på gode fibertyper, blant annet betaglukan, som kan senke kolesterolet og bidra til å dempe opptaket av raske karbohydrater, som igjen gir et mer stabilt blodsukker.
Bygg er en veldig flott kilde til mer B-vitaminer i kosten.
” Bygg byr på rikelig med aminosyrebokstavet tryptofan som hjernen lager lykkekjemi av, og selen som aktiverer ditt antioksidantforsvar. Bygg bedre helse med bygg! ” ( Berit Nordstrand)
Bygg er ikke glutenfri.
Her ser du mine ferdig kokte byggryn som er kokt i 2 ts grønnsakbuljong fordi jeg skulle bruke dette til middagsretter. Til bakverk kan du bruke litt salt, urter eller ingenting – det er en smaksak.
Her har jeg brukt tre store kopper byggryn og seks kopper vann – det som ikke ble brukt frøs jeg ned i porsjoner.
I wok-retten kuttet jeg opp forskjellige grønnsaker og jeg stekte myke i litt olje. Smakte til med soyasaus, og rørte inn 1/2 liter kokte byggryn og en boks kidney-bønner tilslutt.
Dette er enkel og mettende mat som er super hvis du ønsker å lage et vegetarisk måltid i uken, eller vil bruke dette som næringsrikt tilbehør til kjøtt eller fisk.
Øk næringsinnholdet i den daglige kosten med bygg! Lykke til!