Speltbrød

Brød2

Noen sier at nystekt brød er duften av omsorg!

Vi kjenner ofte på den gode følelsen når vi går inn i et bakeri med alle de gode luktene og kjøper med oss et nystekt brød hjem – eller –  vi kan skape den gode duften og følelsen selv hjemme i vårt eget kjøkken!

Disse speltbrødene er gode hverdagsbrød!

Selv om jeg baker andre typer brød innimellom, så er disse speltbrødene noe vi “alltid” må ha – de egner seg godt til en næringsrik frokost og  i nistepakken – med denne oppskriften så  tilfredstiller du både lubne små barnehender og sultne arbeidsnever!

Brødene er enkle å lage og de heves kun en gang – i bakeformene. Det er malte mandler og/eller valnøtter i disse brødene – det gir ekstra næringstette brød og de blir saftige og mettende – men dette kan kuttes ut hvis ønskelig og spesielt ved allergi. Det smaker ikke nøtter/mandler av brødene – de får bare en mer saftig konsistens og blir mer næringsrike som et daglig brød. Du kan også halvere oppskriften hvis det passer best for deg – da bruker du 1 pk tørrgjær, men ellers halvere oppskriften.

Tips: Speltmelet jeg bruker er alminnelig speltmel fra butikken, Regal, Møllerens eller Saltå – det siste er økologisk. Et fablaktig godt mel fra Mylna som lages i Volda er også økologisk, men det blir for krafig akkurat til denne oppskriften – da kan brødene bli vanskelige å steike.

Det er en fordel med kjøkkenmaskin slik at du får eltet deigen godt.

brød

Ingredienser til 4 speltbrød:

1 kg finmalt spelt

1 kg grov spelt

2 ts salt

1 1/2 pk tørrgjær

3 ss fiberhusk (helsekosten, og i enkelte dagligvarebutikker)

1 boks malte valnøtter (200-250 gram) eller mandler – eller en blanding av begge.

2 liter lunkent vann

Fremgangsmåte:

Sett fram fire former kledd med bakepapir.

Bland alt det tørre i kjøkkenmaskina di. Tøm oppi det lunkne vannet og kjør i gang. Deigen skal bli som en tykk grøt – og den fylles nå direkte opp i formene med en slikkepott eller sleiv. Fordel deigen jevnt, og glatt litt over overflaten med slikkepotten som du kan dyppe i litt vann. Brødene jevner seg også under stekingen.

Skru ovnen din på 50 grader. Sett brødene på rist nederst i ovnen. Kanskje får du bare plass til tre brød i ovnen din? Det fjerde brødet må da heve på disken, og stekes alene tilslutt.

Nå vil brødene heve seg sakte men sikkert opp mot kanten av brødformene. Det tar ikke lang tid, kanskje en liten halvtime.

Følg med når brødene har hevet nesten opp til kanten av formene – her kommer det viktige! Da skrur du bare ovnen din opp på 200 grader – så steker du videre i 45-50 minutter – prøv deg fram med din ovn så brødene ikke blir hardstekte, noen synes at 40 minutter  kan være nok.

Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist. Hvis du baker sent om kvelden, så tåler disse brødene godt å ligge på disken under et klede til neste dag – så kan du fryse halve eller hele brød alt ettersom hvor stor husholdningen er.

brød3

Speltbrød i matpakken – i lunsjen eller med noe ekstra godt pålegg på – i helgen?

Lykke til med dine speltbrød!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s