Sunndalsgraut

påskekylling8

Sunndalsgraut er tradisjonsmat som gjerne lages når noe skal feires!

Sunndalsgraut serveres lunken eller kald – til vafler eller “bakels” som vi kaller det – og denne oppskriften av 2 liter melk gir to rikelige “grautkommer” eller skåler med sunndalsgraut – og dette er nok til et stort selskap når grauten skal serveres som kaffemat sammen med andre kaker.

Sunndalsgraut er lettvint å ta med seg i bryllup, konfirmasjoner , barnedåp og på barselvisitt – gjerne i selskap og sammenkomster der det passer godt med tradisjonsmat – vaflene stekes samme dag som du skal servere grauten, dekk godt med plast så holder vaflene seg myke – det er vanlig å servere enkle eller doble vaffelhjerter.

Oppskrift på Sunndalsgraut:

2 liter helmelk

3 dl kremfløte

1/4 kg ekte smør

3 1/2 dl hvetemel

250 – 300 gram sukker (etter smak)

2 ts salt

Fremgangsmåte:

Bruk to kasseroller når du skal koke Sunndalsgraut.

Hvis du skal servere grauten kald som kaffemat sammen med vafler, så kan du koke den kvelden før – da stivner den.

Kok først opp melken i den ene kasserollen – pass på at melken ikke svir seg. Sett den litt til side.

Så koker du fløte og smør i ca 5 minutter i den andre kasserollen – bruk den beste “grautkjelen” din som du vet egner seg til grautkoking.

Rør inn melet.

Bruk en øse og spe grauten med den kokende melken litt etter litt – en øse om gangen – rør godt mellom hver gang – gi deg god tid.

Når grauten er ferdig spedd, så småkoker den videre i 10-15 minutter – det er altså viktig å ha en god “grautkjele” og røre godt slik at grauten ikke svir seg.

Så smaker du den til med sukker og salt til slutt.

Tøm grauten i to skåler. Du kan ha et tynt lag med meierismør på toppen hvis du vil, og strø kanel over grauten – gjerne i mønster.

påskekylling11

På Nordmøre kan du få kjøpt “graut og bakels” til kaffen på enkelte kafeer – det er kjempegodt – jeg anbefaler deg virkelig å smake hvis du får sjansen!

Lykke til hvis du vil lage Sunndalsgraut!

påskekylling10

Ps : Sunndalsgrauten hadde jeg med meg til vakre Vangshaugen i Grødalen – du kan se bilder derfra her.

Leave a comment