Humlehage-eddik

salateddik

Har du lyst til å lage din egen kryddereddik med de nydeligste dufter av urter og farger som føles som balsam for sjelen?

Kryddereddik bruker jeg i matlagingen litt på samme måte som en krydderolje – i sjysauser, i marinader, i aspic-gele til kabaret, i forskjellige dressinger og nesten alltid – i salatbollen!

Nesten all slags salat blir friskere og får en mer spennende smak av ei spiseskje eller to av denne kryddereddiken!

Det er lurt å tenke over om du skal lage kryddereddik bare til deg selv – da holder det kanskje med ei flaske eller to?

Eller om du skal lage noen ekstra – som en liten presang?

Ingredienser:

løk

hvitløk

paprika

div. urter som timian, dill, dillkroner, oregano, basilikum eller egne favoritter etter smak

7 % husholdningseddik

Fremgangsmåte:

Du trenger helt rene glassflasker – med vanlig kork eller glasslokk – ikke aluminiumslokk. Bruk tørre, rene urter enten fra hagen eller terrassen eller ferdigkjøpte ingredienser fra butikken.

Fyll ingrediensene på de tomme flaskene.

Skjær ingrediensene litt lekkert og tenk farger – tynne løkringer og lange røde paprikastrimler blir flott!

Eddiken tømmes på til slutt.

Pr flaske:

1 hvitløksbåt

noen få løkringer (rød løk gir rosa farge på eddiken)

3-4 strimler rød paprika

2-3 kvister timian

1 dillkrone eller et par stilker dill

1 liten kvist av estragon

Dette er min all-around humlehagefavoritt-blanding – den kan brukes til det meste.

Du kan også bruke bare dill og ei sitronskive eller lage ren  dillkroneeddik i ei flaske, og så ha den som spesial til fiskeretter! En skvett av dilleddik smaker godt f eks i kokevannet og i tilbehøret når du lager en fiskerett eller retter av skalldyr.

Når flaskene er ferdige setter du på lokk og finner en lun plass i vinduskarmen der salateddiken din kan stå og godgjøre seg i ca 3 uker.

Flaskene er vakre og dekorative!

Så finn en egnet plass der du kan se og nyte dem! Du kommer nok til å åpne lokket av og til å snuse litt – for det lukter nydelig!

Etter ca 3 uker kan du sile eddiken din og tømme den tilbake på flaskene – da er den ferdig til å brukes.

salateddik1

Her ser du min humlehage-eddik som godgjør seg i vinduskarmen.

dill3

Bilde fra en sommer med masse dillkroner..

DSC02056

Og sommerstemning i kjøkkenvinduet mitt en sensommerdag i august..

DSC02052

Lykke til med din egen kryddereddik!

Leave a comment