Gratinerte poteter

gratinerte poteter2

Gratinerte poteter er ikke helt det samme som fløtegratinerte poteter!

Gratinerte poteter smaker nydelig, og det er en enkel rett å lage hvis du skal servere mat til mange – her hos oss har vi denne potetretten nesten alltid som tilbehør hvis flere er samlet for å grille, til kjøtt og  så er den nydelig tilbehør til fiskeretter!

Denne formen med gratinerte poteter kan forberedes i god tid, og fordi jeg lager den på en spesiell måte så tar det kun 20 minutter til den kan settes lekkert boblende og gylden rett på bordet!

Gratinerte poteter til 10 – 12 personer:

Ingredienser:

2 kg poteter uten skall

Hvit saus:

2 ss smør

3-4 ss hvetemel

ca 1 l melk

1 presset hvitløksbåt

salt

pepper

5 skiver hvitost

200-300 gram raspet hvitost til gratinering

Fremgangsmåte:

Ta fram ei langpanne ca 30×30 cm eller ei form i ca samme størrelse – dette er en stor porsjon. Smør formen.

Skrell potetene og kok 2 kg skrelte poteter i usaltet vann i ca 10 minutter. Avkjøl.

Lag en hvit saus. Du kan godt bruke din egen oppskrift på hvit saus hvis du vil, det som er viktig her er at sausen skal være litt tynnere enn vanlig “fiskebollesaus” – konsistensen skal være en mellomting mellom melk og hvit saus.

Smak sausen godt til med osteskiver, hvitløk, salt og pepper.

Del de halvkokte potetene i skiver og fordel dem utover i den smurte langpannen.

Tøm sausen over potetskivene og la den renne godt ned og dekke alle potetskivene.

Rasp rikelig med hvit ost og fordel osten på toppen.

Stekes på 200 grader/ca 20 minutter/midt i ovnen

gratinerte poteter

Her er min form klar for å settes i ovnen – mine gjester var begynt å grille, og når vi beregnet at det var ca 20 minutter til grillmaten var ferdig stekt, så satte jeg formen i ovnen.

Det er forkokingen av potetene som gjør at gratinerte poteter alltid blir vellykket, og du slipper å bekymre deg for at formen må stå så lenge i ovnen!

Det blir ingen harde potetskiver eller at du må kanskje steke den lengre enn beregnet osv -for det er jo dette med å få alt ferdig samtidig som kan være et puslespill og hodebry mange ganger!

Gratinerte poteter blir alltid like godt – og hvis jeg vil ha litt mer farge på potetene så setter jeg på varmluft og øker litt temperaturen de siste 2-3 minuttene.

gratinerte poteter1

Lykke til med hvitløksduftende, gylne og lekre gratinerte poteter!

Leave a comment