Grete-iskake

009

Denne nydelige iskake-oppskriften fikk jeg tidlig på 1980-tallet av Grete Johansen fra Ålesund og vi kaller den alltid  bare for Grete-iskake!

Grete-iskaken ble med en gang en super- favoritt! Jeg lager den som regel til høytider og spesielle anledninger, men også til klubb, bursdager, fest og alle sammenkomster der du gjerne vil ha “det lille ekstra” til kaffen!

Denne iskaken er super å lage på forhånd slik at du f eks slipper å bake kake hvis du har knapp tid, eller har nok å gjøre med hovedretten. Den er alle tiders å bare ha i fryseren, og nå i julen kan du servere den sammen med småkaker som f eks krumkaker, biscotti eller kjeks.

Min favoritt er egentlig å bare servere denne iskaken akkurat slik den er! Helst med mokkabønner rundt kaken på fatet eller mokkabønner strødd utover på toppen før servering, og så en kopp sterk kaffe. Det kan anbefales!

015

Ingredienser til Grete-iskake (to former på ca 1 liter):

6 dl fløte

4 eggeplommer

150 gram sukker

2 dl middels sterk kaffe

1 plate kokesjokolade (100 gram)

1 plate firkløver- sjokolade (100 gram)

15 konjakksjokolader med likørfyll

mokkabønner

Fremgangsmåte:

Mål opp 2 dl varm kaffe, knekk sjokoladene i biter og la dette smelte oppi den varme kaffen.

Pisk fløten til krem og sett den i kjøleskapet.

Pisk eggedosis av eggeplommene og sukkeret.

Knus 15 konjakksjokolader (se bilde) ganske smått, men det kan gjerne være litt biter, for det smaker veldig godt i den ferdige kaken.

Bland avkjølt kaffe/sjokolademasse og den knuste sjokoladelikøren opp i eggedosisen, rør godt før du blander kremen i tilslutt. Bland godt til du har en jevn farge og alt har blandet seg skikkelig.

Fyll iskaken i to former på ca 1 liter, dekk kakene med lokk eller plast og sett dem i fryseren med en gang.

 grete-iskake1

 På bildet under ser du jeg har brukt en Tuppervare-form med lokk, det blir fint å servere på et glassfat med mokkabønner omkring på fatet.

Så har jeg en rund form med glassbunn og “fat” under – der løsner jeg bare ringen rundt når kaken har tint seg 5-10 minutter og kaken kan serveres på glassbunnen og “fatet” du ser på bildet med mokkabønner strødd oppå kaken.

Grete-iskake

Da er mine Grete-iskaker kommet i fryseren!

Lykke til hvis du også har lyst til å lage denne gode iskaken – kanskje en god ide til en av juledagene eller nyttårsaften?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s