Favoritt-tomatsaus til pastaretter

 

urter8

Går du rundt og drømmer om å komme litt bort fra posemat og halvfabrikata i hverdagen din – poser som inneholder masse smakstilsetninger, men egentlig altfor lite ekte næringsstoffer?

Ønsker du å gi barna og familien hverdagsmat som er proppfull av næring og antioksidanter, men så blir det likevel så vanskelig å få det til i den travle hverdagen din med jobb og aktiviteter?

Denne tomatsusen kan du bruke til pasta, lasagne, pizza og kjøttboller – ja, egentlig til så mye der du trenger en smaksrik tomatsaus!

Du kan planlegge en times tid på kjøkkenet, der du f eks flerdobler oppskriften på denne tomatsausen og så fryser du den ned i porsjoner som passer til din familie – ta frem sausen før du går på jobb, så blir det enkelt å lage en næringsrik middag i farten!

Et tips er å alltid ha spesielle ingredienser i skapet som hakkede tomater, hvitløk, gode krydder og enkelte grønnsaker – det er igrunn super basismat å bruke til så mange ting, og hvis du har barn eller barnebarn er det lurt å kjøpe fullkornspasta – fordi måltidet blir da med en gang mer næringstett og mettende.

I småbarnsperioden blir det ofte pølser eller hakket kjøttdeig til middagsmat – sikkert mange med meg som kjenner seg igjen!

Spander noen kroner ekstra, og velg de mest kjøttrike pølsene eller ekte karbonadedeig!

Et tips er også at det nå etterhvert faktisk er blitt lettere å få tak i økologisk kjøttdeig og karbonader – karbonadene lages av Rørosmat.

chilli11

Når denne fargerike tomatsausen står å putrer og lager boblelyder på komfyren – og den deiligste duften bare sprer seg rundt i kjøkkenet – da skapes det alltid litt kjøkkenmagi!

Den intense fargeprakten og duften av de gode ingrediensene  – følelsen av å skape ekte hverdagsmat – det er godt for alle sansene – for kroppen og sjelen!

” Et måltid tilberedt med kjærlighet gir ikke bare næring til kroppen, men også til sjelen”

Abuela Lola

chilli10

Og oppskriften?

Det er ingen sånn helt nøyaktig spesiell oppskrift!

Men her får du de gode favoritt-ingrediensene:

Favoritt-tomatsaus til ca 4 personer.

2 – 3 pakker eller bokser økologisk hakkede tomater

minst 3 hvitløksbåter

1 liten gulrot i biter

spinat (3-4 never fersk eller 5-6 biter eller “kubber” frossen spinat – barna må gjerne få vite at det er “Skippern-mat ” oppi tomatsausen! 😉 )

1-2 never fersk bladpersille eller vanlig persille – mindre hvis du bruker tørket persille

1 løk i biter ( liker du mer, så tar du litt til)

1 bit fersk ingefær ( begynn med mengde som ca 1-2 ts raspet og prøv deg fram)

1-2 ss sitronsaft

1-2 ss tomatpure ( ikke nødvendig, men ekstra godt! )

pizzakrydder eller ferske urter som timian, oregano og basilikum

salt

pepper

4-8 ss ekstra virgin olivenolje

litt chili – fersk, tørket eller chilisaus – forsiktig – prøv deg fram

Fremgangsmåte:

Ha alt oppi en kasserolle.

La alt putre på ovnen i minst 20 minutter – gjerne en halv time.

Bruk stavmikseren til du har en smidig flott saus.

Smak på sausen – er det noe som mangler? Mer salt?

Tilsett litt mer smak av det du vil – men ojsann! Har det plutselig blitt for mye chili? Da kan du dempe chilismaken litt med en god fløteskvett!

chilli

Håper du vi prøve å lage  favoritt-tomatsaus!

Men kanskje du eksperimenterer og tilsetter litt andre ingredienser enn meg?

Det er det som er så spennende på kjøkkenet – for der kan jo alt skje når du blir kreativ og plutselig så har du skapt din helt egen spesielle favoritt-tomatsaus som inneholder jern, masse vitaminer, god olje og antioksidanter – og mye mer!

urter

Lykke til!

chilli1

 

 

 

 

1 thought on “Favoritt-tomatsaus til pastaretter

Leave a comment