Pai – på en, to, tre!

Pai

Dette er en grunnoppskrift på pai og denne paien kan du fylle med akkurat det du vil! Med denne oppskriften kan du variere i det uendelige, det er bare fantasien som begrenser hva du vil fylle paien med! Til en sammenkomst kan du lage to paiskall – så fyller du den ene med f eks skinke og den andre med eventuelt reker eller grønnsaker, kantareller, laks eller du kan lage broccolipai og legge kokt broccoli i paiskallet eller løkpai med forskjellige typer løk som du har surret litt på pannen først – altså – med denne grunnoppskriften så er alt mulig!

pai5

Jeg har så mye godt i hagen enda, så jeg brukte litt av disse godsakene til å fylle min pai i dag, sammen med tomater og noen rester som jeg hadde av fetaost

pai4

Grunnoppskrift på paideig til en form på 24 cm:

100 gram smør

3 dl hvetemel

2ss kaldt vann

Sett ovnen op 225 grader.

Grunnoppskrift på eggestand:

3 store egg eller 4 små

3 dl melk eller fløte – eller en blanding av disse

2-3 dl revet ost

salt og pepper

Paiskallet:

Kna smøret sammen med melet og tilsett vann. Kna godt helt til deigen blir en sammenhengende deig. Hvis du vil kjevle deigen, så må den ligge et par timer i kjøleskapet. Hvis du vil bruke min metode å bare klemme den utover i formen og et stykke oppover kanten på formen, så kan du gjøre dette med en gang.

Prikk paiskallet (se bilde) med en gaffel og forstek paiskallet i 10 minutter midt i ovnen. Når du forsteker paiskallet så unngår du at paien blir klissete og fuktig når fyllet og eggestanden kommer oppi.

Etter 10 minutter tar du paiskallet ut av ovnen og legger oppi fyllet du vil bruke. Enkelte sorter fyll er det lurt å steke litt på pannen først og smake til med krydder.

Mitt paiskall ble i dag fylt med tomater i tynne skiver, småhakket squash, hakket bladpersille, gressløk, diverse urter og rester fra en pakke fetaost med oliven.

Eggeblandingen piskes lett sammen i en bolle

Tilslutt tømmes alltid eggeblandingen med ost, melk/fløte, salt og pepper over fyllet du har valgt – det er en basisoppskrift som du kan bruke til det aller meste.

Paien stekes 25 minutter på 225 grader og skal bli lekkert gyllen på toppen.

pai6

Her er min pai kommet ut av ovnen og pyntet med ruccolasalat.

pai3

Paien kan gjerne stå 5 minutter før du skjærer i den.

pai1

Til pai er det godt med en frisk salat, stekte tomater, oliven, strimlet squash eller rett og slett bare paien akkurat slik som den er.

Lykke til med å skape din egen favorittpai!

pai2

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s