Sildball

sildball

Vi er nok mange som har gode minner om å komme hjem  til Nordmøre og få servert kjempegod sildball til middag! Det var alltid folksomt på ” sildballdager”, og det var helt utrolig så mye sildball som gikk med når små og store var samlet rundt middagsbordet.

Min svigermor Inger Sæter ( født Husby) var fantastisk flink til å lage sildball og samle “sjeler” rundt bordet de dagene hun hadde bestemt seg for å invitere til sildball-middag. Vi visste at når vi kom hjem på ferie til Sunndalsøra, da ble det helt sikkert ett eller to sildball-måltider  og gjett om vi gledet oss! Når vi reiste fra Nordmøre igjen til hverdagens plikter, så fikk vi ofte med oss sildball i melkekartonger, den stekte vi en av de aller første dagene og mimret og lengtet tilbake til fine stunder med familien.

Det er flere oppskrifter på sildball! Noen bruker bare byggmel, andre bare hvetemel eller en blanding. Hvetemel gjør at ballen blir lettere, byggmelet er mørkere og gir en “tyngre” ball. Smak og behag – og så har det nok mye å si hva man er vant til!

Denne oppskriften har jeg fått av svigermor Inger – hun var fra Betna i Halsa – jeg vet ikke om denne oppskriften er typisk akkurat derfra – det skulle igrunn vært moro å vite.

Ingredienser til  SILDBALL (36-40 stk)

ca 2 kg rå poteter

ca 4 stk kokte poteter

ca 400 gram byggmel

1/2 stor løk

3 middels spekesildfilet

litt salt?

3 – 4 liter lettsaltet vann eventuelt litt buljong

Fremgangsmåte:

Mal poteter, løk og spekesild. Bland oppi melet.

Kok opp vannet med salt. Det er lurt å lage en liten prøveball for å sjekke konsistensen. Hvis den virker løs må du ha i litt mer mel.

Når vannet fosskoker former du baller i hånden din som må være fuktig med ei skje. Ikke la det dryppe vann opp i bollen med ballrøre. Rist eller drei litt forsiktig på kasserollen mens ballen koker. Sildballen skal ikke fosskoke, men småkoke passelig med lokket halvveis over ballgryta.

Koketid ca 1 time.

Mens sildballen koker lages kokte gulrøtter og kålrabi – og rikelig med stekt flesk eller bacon hører også til!

Dagen etter stekes sildball, rester av grønnsakene og fleskebitene på pannen – virkelig godt!

sildball2

I vår tid med tidsklemme og hektiske dager eller på hytta så går det fint å kjøpe ferdig melblanding som til potetball. Spekesildfilet og løk kan kjøres i foodprosessoren, og blandes med vann og den ferdigkjøpte melblandingen. Jeg har prøvd det, og det ble godt!

sildball1

Mmm..her putrer sildballen i gryta – og det dukket opp så gode minner om min kjære svigermor mens jeg stod på kjøkkenet og lagde sildball i dag! Så mange koselige stunder å tenke tilbake på!

Lykke til hvis du har lyst til å lage sildball – og kanskje dukket det opp noen matminner hos deg også?

Leave a comment